luni, 29 decembrie 2008
Ciocolata e buna pentru dureri in gat
"Domnisoara, vreti ciocolata...e de la D-zeu?". Nu multumesc, ii raspund mai mult decat politicoasa. "Bine, sa-i multumim lui Dumnezeu atunci...". Urmeaza apoi o discutie ciudata, un raspuns la intrebarea "Ce se intampla, doctore?".
" Sa stiti ca ciocolata este buna pentru raceala...cum sa va spun..inlatura...emoliaza gatul...sa stiti, am luat eu. E buna si lamaia cu miere, sa faceti asa o pasta, un pic acrisoara, e foarte buna". Tanara inca vorbea cand autobuzul a oprit in statie. Si-a strans repede lucrurile, cele trei genti si o plasa si a coborat gradita din autubuz, nu inainte de a saluta.
duminică, 14 decembrie 2008
Cu placa
Cand esti pe placa de snowboard esti liber, atat de liber incat iti amintesti de tine, de fiecare os pe care-l ai, de fiecare bucatica din tine. Cand aluneci te gandesti la dambul ala pe care trebuie neaparat sa-l eviti ca sa prinzi viteza. Reusesti! Apoi, te dai din ce in ce mai bine. N-ai cazut de vreo 50 de metri. si crezi ca, in sfarsit, vei reusi sa faci smecheria aia pe care ai vazut-o tu la unu'. Apoi cazi si o iei de la capat
luni, 8 decembrie 2008
Zapada de zahar
Pasii imi aluneca prin zapada. Ar fi trebuit sa ma fi dat acum cu placa. Mi-am luat totul la mine: costumul verde de la second hand (15 lei bucata intreaga), placa fara legaturi si boots-ii pe care mi-as fi dorit sa nu-i fi inchiriat. Degeaba, la munte n-a nins!
Stau in varful muntelui, incaltata cu niste papuci cu 2 numere mai mari. E putina zapada. N-am de unde sa-mi iau avant si nici unde sa ajung. Muntele e aproape gol. Cativa pusti se dau cu punga pe o buza de munte.
Weekend-ul viitor va ninge!
vineri, 5 decembrie 2008
Povestiri africane
miercuri, 26 noiembrie 2008
Comunism. Bibiloteca. Nicio carte
08.50 (dimineata!!!!)-Complexul studentesc Leu. Ploua. Coafura nu rezista si apa-mi trece prin tenisi. Rahat in ploaie.
Ajung la biblioteca. Zambesc (functionarilor comunisti trebuie sa le zambesti, sa-i pupi in fund si sa le dai buna ziua). "Aveti permis?". Raspunsul meu: "Da (razand), doar ca am o mica problema....".
Din acel moment mi-am izbit umerii in zadar de un zid gros de nesimtire, indolenta si prostie (toate trei bine consolidate). "Nu discutam...fara permis vizat nu discutam. Acestea sunt regulile..veniti la ora 1". Inutil sa aduci argumente ce tin de lipsa de timp, de faptul ca lucrezi...ca mai ai si altceva de facut decat sa treci pe acolo sa le saluti pe ele, ca n-ai timp sa te plimbi toata ziua cu 3 carti, CA NU AI TIMP si n-ai de unde sa-l scoti. Inutil sa-i spui ca vrei sa stai doar o ora in sala de lectura si sa citesti o carte. (I-am zis)
Epilog: "Sunt buricul pamantului, si tu depinzi de mine. Da,sunt complexata. Nu mi-am baut cafeaua dimineata. Stau intre carti si n-am citit nici 10% dintre ele, dar le sterg de praf in fiecare zi. Sunt sefa peste altii mai mici...asa ca tine...si ma cred asa grozava in unele dimineti. Cand vine seful meu plec capul in pamant si imi inghit vorbele, dar maine o iau de la capat cu alt student ratacit, asa ca tine" *
Morala: N-ai permis, nu citesti!
*gandire post-comunista
joi, 13 noiembrie 2008
Sofer de Bucuresti
In mana stranga am cheile de la masina. Strang in pumn simtul meu de raspundere, maturitate si priceperea de a merge cu spatele cu masina. Bun. Primul meu drum cu masina, singura prin oras, la o ora matinala.
Masina porneste. Incep deja sa ma gandesc la locul de parcare de la destinatie.( N-am. Nu stiu. Nu pot).
10.30-Piata Universitatii// 10.45 Piata Universitatii acelasi loc
Ajung aproape de serviciu. Caut un loc de parcare. Nu gasesc. Mai caut. Ma uit mai insistent. Atat de insistent incat uit sa merg drept. Intr-o secunda "pup" oglinda altei masini ( un fleac, doar o zgarietura, inca neobservata de proprietarul masinii*). "A fost cat pe aci'". Bun..revenim la locul de parcare. Ies pe o straduta mica. Se face rosu la semafor. Oprim...(nu conteaza unde esti si ce faci..daca e rosu, opresti ).
Doamna din masina din dreapta mea se holbeaza la mine. Da se holbeaza bine. "Hm..uite-o si pe asta". In fata mea se opreste o blonda cu un BMW. Eu sunt pe contrasens ( un oooo ca-n tabloul lui Munch)
Parcarea.
Am gasit loc. Sunt pe trecerea de pietoni. Blochez toate masinile din spatele meu. Un domn se ofera sa-mi parcheze el masina. Rasuflu usurata "Da, va rog!!!!". Acesta a fost Domnul nr.1 care m-a ajutat cu parcarea.
Domnul cu nr. 2, colegul meu, a urcat masina pe trotuar ( sa nu incurce circulatia).
Intoarcerea
Eu am adus masina acasa intraga (atat eu, masina cat si cei din jurul meu)
Post Scriptum: Maine merg cu metroul. Revin la lenea de dimineata, la imbulzeala din troleu, la romanul dintre 2 statii de bus.
*stiti doar ca masina e imprumutata
vineri, 7 noiembrie 2008
David
joi, 6 noiembrie 2008
Pierdut coucher, ofera recompensa!
Hmm..Ieri mi-am pierdut musafirii. Doi tipi din Argentina trebuiau sa stea la mine 2 nopti. Zis si facut.... promisiune.
Stau cu masina in trafic (nu-i a mea, e imprumutata). Mi se opreste motorul pe la Cismigiu. E un trafic infernal. Stau in fundul altei masini de 15 minute. Ajung cu jumatate de ora mai tarziu. N-am gasit pe nimeni in fata la TNB. M-am invartit..m-am tot rasucit...si ..l-am abordat pe un tip care statea pe scarile din fata metroul. "Hei". S-a balbait. ( Clar, e strain) Schimb limba si-l intreb daca e din Argentina. "De ce ar trebui sa fiu din Argentina?" ( Fain, omul e destept !) "Couchsurfing....?". Zice ca da, dar ca el isi asteapta gazda si eu nu-s aceea.
Misto..am plecat acasa fara musafiri.
duminică, 26 octombrie 2008
Chris on TV
Couchsurfing la final
Nu-mi plac musafirii, mai ales cei nepoftiti. Chris a fost exceptia.
Mi-a dovedit multe lucruri, printre care ca :
- exista aventura dincolo de viata citadina
- poti sa-ti aduni tot curajul din lume, sa-l pui intr-un ghiozdan, si sa-l cari pe umerii
- poti sa-ti pui toti prietenii intr-un laptop, si sa-i plimbi cu tine prin lume...
Oricum, e greu sa pui in cuvinte o astfel de experienta. E greu pentru multi sa inteleaga cum de poti dormi cu un strain in acelasi pat, cum de poti musca din acelasi mar si cum de poti bea din aceeasi bere. Eu am avut curajul sa incerc. La final, pot spune ca, Chris a venit in casa mea ca un strain si a plecat ca un prieten.
Acum Chris e in Brasov. E in drum spre Polonia. La sfarsitul lunii va fi in Berlin.
Detalii despre aventura aici
marți, 21 octombrie 2008
Sushi, home made
duminică, 19 octombrie 2008
Un olandez la Bucuresti
Ieri dimineata (pe la 16:30) s-a dus sa cumpere paine. Eu pregatisem micul dejun. El a venit cu iaurt, suc, paine si cascaval.
E greu sa intelegi de ce-ai vrea sa gazduiesti un om strain in casa ta? Cineva mi-a zis ca toata chestia asta ii suna "emo", si ca oricum, tine de educatie sa mergi la hotel.
Hmm, ce-ai prefera, sa iei micul dejun intr-o sala de restaurant, sau in casa unor francezi/ germani/olandezi? Cum e oare mai bine, sa fii turist de turma sa vizitezi si tu ce-a vizitat Gheorghe, sa te uiti si tu la poza din ghid si apoi la obiectivul din fata ta, sa faci 3 fotografii si sa te cari acasa, c-ai vazut Parisul?
Astazi, Chris face sushi.
sâmbătă, 18 octombrie 2008
Couchsurfing II
marți, 14 octombrie 2008
Discutii
Ziua 1.
Eu:" Nu va suparati, aveti un servetel ?"
Barmanul: "Se spune hartie igienica...Da, va aduc"
Ziua 2
"Eu: Doua beri
Barmanul: Blonde?
Eu: Aveti si altfel?
Barmaul: Nu, dar suna bine..."
In metrou:
Se ia una bucata pitzipoanca si i se pune un telefon in mana. I se da impresia ca lumea se uita la ea si don'soara incepe sa "vorbeste" tare, cat s-o auda tot metroul.
Discutia 1.
"Buna Pisi..auzi...fa-mi si mie o favoare...Ia-mi, te rog, 5 timbre...da, de alea de 1 leu. Imi trebuie pentru actele mele de casatorie" Ce-am inteles : ca Pitzi se marita
Discutia 2.
"Buna fata...Asa si diseara mergem de la 8 la 9 la arte martiale..Da, da,deci de la 8 arte martiale. Si tre sa fiu desculta? In soseste? Trebuie sa ma imbrac cu ceva special?" Pitzi face sport..nu stie ea de care, dar face.
Discutia 3.
"Buna....Pisi. Auzi, aveau tu colierul ala cu pietre SWAROWSKi. Da, il vreau pe ala cu piatre albastre. Da, pastreaza-mi si unu set cu cercei si colier..si ce mai ai asa finutz"- Pitzi vrea bijuterii
* Replicile sunt cu mult mai savuroase decat le pot eu reda
vineri, 10 octombrie 2008
La coada la KFC
Caserita are obrajii rosii si parul cretz indesat sub sapca neagra. E vanzatoarea tipica pentru un astfel de fast-food: c-un pic de burtica si niste sunci prin punctele esentiale. Prin crapatura dintre doi nastruri se vede sutienul alb si-o parte din sanul lasat. E dizgratioasa.
Inca e cald de mori.
Oamenii flamanzi tipa la mine ca m-am bagat in fata. Nici nu incerc sa le explic ca o sa cumpar mancare ca sa ma uit la ea.
miercuri, 8 octombrie 2008
La scoala
Merg la scoala de vreo 13 ani. In fiecare an imi sunt controlate cunostintele. Dupa ce trec examenele nu raman cu nimic (da, stiu, pot sa te mint sa-ti spun ca sunt cea mai desteapta). Din liceu nu-mi mai amintesc decat cele 100 de carti pe care le-am citit. Din primul an de facultate, doar cum se scrie corect
Anul 2
E toamna. Am job si mananc covrigi. La scoala stau degeaba. Nu inteleg de ce trebuie sa mai vin? O colega mi-a zis ca asa e la scoala, vii si stai degeaba. Inca nu m-am obisnuit. Vreau sa fie altfel.
Azi am fost la scoala. Am stat 4 ore pe un scaun. Am mazgalit 5 randuri pe o foaie, randuri care se puteau reduce lejer la 5 cuvinte, intr-o fraza. Nu, dar a trebuit sa stau 4 ore pentru asta. Am stat pe scaun. Da, pe scaun. Am scos trei cuvinte. (buna ziua/ ma scuzati/ la revedere), alea monosilabice nu se pun.
Proful a tinut un monolog de 4 ore in care si-a expus parerile proprii. Dar pe mine asta NU MA INTERESEAZA!
Mi se pare aberant ca acest sistem “eu, prof, iti tin teorii expiratate tie, un student prost” , inca mai functioneaza. Mi se pare hilar ca ne tinem teorii unii altora, ca aruncam cu noroi si ne ridicam pe niste piedestaluri de carton.
Vreau sa merg la scoala si sa invat lucruri noi. Vreau sa mi se explice lucruri elementare pe care cu siguranta le voi/pot folosi. Vreau sa stiu lucruri valabile. Nu-mi folosesc la nimic considerentele de ordin personal. Am trecut demult de perioada in care mestecam cu sarg parerile profesorilor si mi le insuseam.
Da, stiu, e confortabil sa nu ceri nimic de la cei care sunt platiti sa te invete ceva. E lejer sa stai sa-ti pierzi timpul impreuna cu el, in discutii puerile si glume de atmosfera. Da, probabil tocmai de aceea peste vreo 20 de ani vom fi in lanturile aceluiasi sistem.
PS: Nu de multe ori ai insa ocazia sa incepi o a doua scoala, la primul loc de munca (si nu ma refer la perioada de “training”).
marți, 7 octombrie 2008
In 2 timpi si 3 miscari
In seara asta:
O doamna supraponderala se fatzaie de pe un picior pe altul. Se agata cu amandoua mainile de scaunul meu, mai sa-l rupa. Cred ca o sa ma ia in brate. Se agata de bara din fata. Se batzaie in continuare de pe un picior pe altul. N-am chef sa ma ridic.
Lectura
Citesc mult in autobuz. Intentionez sa termin o carte citita numai in mijloace de transport (vreo 600 de pagini). Va tin la curent cum merge lectura (pana acum am dat gata 100 de pagini).
Relatii de prietenie
Eram intr-o seara tolanita pe un scaun de plastic, in bus, pe ruta mea nocturna. Citeam un articol scris de Lupsa. Pentru o clipa, imi ridic privirea din revista. Tanara de pe scaunul din fata, imi face un mic semn. Nu-l inteleg. Imi explica "Vroiam sa va spun ca aveti pantalonii agatati, sa stiti!".
raspunsul meu : "Aaa..stiu...sunt tociti. Stai linistita, asa se poarta acum". Am terminat razand. Eu, aveam pantalonii rupti.
miercuri, 1 octombrie 2008
Romeo si Julieta
De-o parte si de alta a salii de teatru, actorii imbracati in rosu stau rezemati de perete. Incepe piesa. Actorii par plictisiti. Apare Romeo purtand conversi negri si camasa alba de cavaler. E o interpretare moderna. Julieta are colanti albi, 3 sferturi. E desculta. Mi-e somn.
In loc de sabii manuite de curaj actorii se joaca cu niste pumnale de lemn. Decorul e prea minimalist pentru o astfel de piesa de teatru. Il loc de balcon, e o scara albastra ce sta sa cada sub greutatea fiecarei declaratii de dragoste.
Timpul trece. Mi-e frig, stau incomod si ma doare spatele. Mi-e si mai somn.
In fine, moare Romeo. Moare si Julieta
vineri, 26 septembrie 2008
Banii pisicii
Eu n-am bani. Sabah are pusculita lui cu economii in care fiecare membru al casei arunca cate-o moneda (in zilele bune chiar cate o bancnota de aia mare de 10 lei). Eu n-am avut niciodata economiile adunate intr-un borcan (nici macar atunci cand aveam 6 ani).
Asa se face ca Sabah are nisip curat in cutie, are mancare umeda la discretie. Saptamana trecuta a avut un musafir caruia i-a mancat cu nonsalantza toata mancarea crocanta.
In rest, Sabah face bine.Ii merge bine cu fundatia. Are mai multi bani ca mine
marți, 23 septembrie 2008
Pe tocuri
Bucurestiul e plin de gropi- sunt multe, mari, frumoase si adanci. Ce te faci insa cand trebuie sa treci prin ele cu tocuri de cel putin 7 cm?
Eu, fac zilnic exercitii de echilibristica. Incerc sa merg corect pe tocuri-incet, frumos, drept, cu privirea inainte (de obicei imi sclintesc piciorul stang cand alerg dupa autobuz). Uneori ma fura peisajul si calc stramb(se intampla des). Pe mine pantofii ma chinuie. Ma incapatanez sa-i port, cica-mi fac picioare frumoase.
Dimineata. Stau cocotata pe cizmele mele (cu tocuri rezonabile), in fata semaforului. Ma grabesc. Escaladez un santz, o groapa, o sina de tramvai si gata, iata-ma pe partea cealalta. Surpriza, simt ca n-am o bucata de toc. Nu ma intorc ca n-am cum. Ma grabesc (job!)!
Cateva ore am mers de parca aveam creta sub calcaie. Se auzea ecolul ciudat, de toc gol (numai o femeie stie cum e).
In pauza de pranz m-am intors sa-mi "culeg" bucata de toc. Am gasit-o acolo unde o lasasem, pe marginea santzului!
duminică, 21 septembrie 2008
La circ-varianta soft
In cortul alb mirosea a menajerie. Oamenii zambeau. Erau reflectoare mari ce-mi bateau fix in ochi. Era muzica de epoca. Am stat in primul rand pe-un scaun incredibil de futurist (din piele, rotund si albastru).
A fost un spectacol de cabaret. Femeile dansau ca la Moulin Rouge. Erau frumoase.
Am plecat dupa 15 minute.
Romania participa la prima campanie internationala pe care Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN o va desfasura la nivel international in sase tari (Germania, Elvetia, Olanda, Ungaria, Romania si Marea Britanie) cu scopul de a interzice folosirea animalelor salbatice in circurile din Europa, sub sloganul: „Stop it!"
joi, 18 septembrie 2008
Cat valoreaza un permis auto?
La examen: mergi in linie dreapta, fara oprire, 100 de metri. Gata, ai permis!
Sa ai grija sa nu-l dai
Azi dimineata. Ora 9.02. Aeroportul Baneasca (da, ala cu sala de asteptare ca-n gara). Se rateaza intrarea regulamentara pe aleea din fata aeroportului si se porneste pe contrasens. Domnu' politist apare. Ii dai permisul, talonul si buletinul si scuzele balbaite.Degeaba.
In biroul albastru:
Politistul mazgaleste amenda. Tu iti rozi unghiile, spui rugaciuni si te gandesti deja la inghesuiala din tramvai, la aerul irespirabil din metrou si la coatele pe care ai sa le primesti in burta.
Incep "discutiile"
Se bate un apropo si se lanseaza o propunere "Am la mine doar 1 milion 700''. Politistul e prompt "Ti-am cerut eu vreun ban?". Vorbeste ca sa-l auda urechile din pereti. Iti explica ca se rezolva, da intr-un asa hal incat oricat de prost ai fi, te prinzi ca tre sa-i dai bani. Te intreaba ce cauti pe aici, incotro? Urmatorul loc de intalnire: in aeroport.
Aeroportul Baneasca-sala de asteptare
Politistul iti face semn discret ca nu se atinge de bani: "La barman.." Te invarti pe calcaie si te indrepti catre bar. Nu, nu vrei un fresh de portocale si nicio cafea. "1 milion jumatate pentru domnul politist". Nu, n-ai licitat nimic, tocmai ti-ai varsat banii de bere pe-o luna pe-o tejghea jegoasa. Barmanul ia bani si-i pune in buzunar. Bani-s spalati bine. Tu inghiti in sec.
In caz de coruptie, spargeti gheata! 0800 806 806
duminică, 14 septembrie 2008
The shape of things
Afara era frig ca dracu, ploua si mai erau flori doar pe rochia mea rosie. Am fost pentru prima oara la Teatrul Act. Am avut senzatia ca o sa cobor intr-un beci (nu doar senzatia ci si certitudinea). Holuri mici, inguste pe care spectatorii mergeau in sir indian, unul in spatele celuilalt.
Décor minimalist, imaginatie, sugestie-efect colosal
Piesa “Forma lucrurilor” e genul acela de piesa de teatru ce te pune pe ganduri, iti intra-n suflet si te obliga s-o iei cu tine acasa.
“Evelyn (Mihaela Sîrbu), studentă la arte, îşi "agaţă" într-un muzeu subiectul de diplomă - Adam (Vlad Zamfirescu). "Mi-a fost dată o misiune prea grea: schimbă lumea. Aşa că m-am hotărât la a doua variantă, adică să schimb lumea unui singur om", explică, în finalul spectacolului, Evelyn, când prezintă rezultatul transformării lui Adam.”
Piesa aduce in discutie subiectivitatea artei: ce inseamna, care-i sunt limitele si cu ce pretz se plateste?
Dincolo de asta, e vorba despre minciunile pe care ni le spunem unii altora, despre dorinta de a-l schimba pe cel de langa noi, de a-l transforma in ceea ce ne dori. Paradoxal, cred ca cei mai multi dintre noi se invart in acelasi cerc…dar deja intram in cliseele revistelor de femei.
La final, in camaruta mica de la Act, zeci de oameni nu mai conteaneau sa aplaude.
A fost cea mai aplaudata piesa de teatru la care am mers....si una dintre cele mai bune (Lorelei, iti prezint scuze publice)
PS: Mi-a placut muzica. Piesa s-a incheiat cu Marilyn Manson/Tainted love
marți, 9 septembrie 2008
Un grec la Bucuresti
Grecu e un tip ca oricare altul, usor banal in aparenta, aproape urat, grasut,cu ochelari si haine negre. E relaxat si foarte zambitor.
Contextul in care l-am intalnit, e un pic mai complicat. Grecu’ a venit in Romania prin CouchSurfing-un program misto prin care poti calatori in toata lumea. Sta la un prieten de-al meu, pe-o canapea improvizata. Mi-a zis ca-i place, ca e o forma de turism mult mai “profitabila”, ca are ocazia sa cunoasca oameni si nicidecum sa consume pachetele turistice clasice.
The “Don’t worry” Apartment
Grecu spune multe glume. E placut. Facea misto de mine :“Jurnalistii nu stiu absolut nimic, dar cunosc oameni potriviti care stiu multe lucruri”.
Rade de mine ca ma joc tot timpul cu cheile si ma uit la propriile-mi unghii. “Si eu imi rod unghiile. Un bucatar mananca orice”.
Apropo, Grecu e bucatar. Mi-a spus ca a gatit inseamna a-ti oferi timpul, energia si dragoste pentru a-i darui ceva altcuiva. Ne-a gatit si noua. Era ziua lui de nastere. Ne-a oferit cartofi copti cu sunca si cascaval, friptura cu sos, cartofi prajiti cu sos si salta greceasca. A fost o zi de nastere improvizata, dar de departe printre cele mai reusite.
"Nu-ti fa griji"- acesta a fost numele pe care i l-a dat Grecu apartamentului din Bucuresti. Gazda-i repeta mereu sa nu-si faca griji de absolut nimic-Da, putea sa umble in frigider, la baie, prin dulapuri sau oriunde avea chef.
What?
-cuvantul cel mai utilizat de Grec de cand a plecat din Atena.
Filme
Avea niste filme. L-am rugat sa ni le prezinte:
A bad movie/ A stupid American comedy/ A bad movie/ A good black comedy/
A bad Leonardo DiCaprio’s movie….
NB! Grecu are o rata galbena din plastic (de aia de baie) pe care o fotografiaza peste tot pe unde calatoreste.
Post scriptum: Acum, Grecu e prin Brasov. Va merge apoi la Budapesta si la Praga.
luni, 25 august 2008
Vama Veche ep.5
Revin iar si iar, in acelasi loc, la intervale de timp regulate. Imi place Vama Veche. Imi place mult. Nu stiu, de ce? Poate pentru ca printre firele de nisip se ascund atatea amintiri. Acum, de fiecare data cand ajung in Vama imi caut cu disperare "locul".Sunt multi straini in Vama Veche, foarte multi. Au adus cu ei scaunele de plastic, shaormele, hamsiile aromate cu usturoi, lanturile de aur, manelele si nesimtirea.
Am fost la pescari, sa-mi iau portia de scoici. Stateam si ma holbam la plita pe care sfaraiau bucatile de peste. Era liniste. Oamenii vorbeau incet, intr-un argou "pescaresc". Dintr-o data, rupti din soare, plini de stralucirea bling-bling-urilor ce le atarnau la gat, isi fac aparitia trei cocalari (departe de mine orice sentiment rasist). Fac o comanda serioasa, cer sa le fie aduse toate bucatele in acelasi timp (nu cumva sa se sature ei cu bere si paine) si incep sa vorbeasca in tiganeste.
-Daca iti aduci imbracamintea stralucitoarea si pantofii cu toc cui ca sa faci parada modei pana la toaleta si inapoi.
Daca...stai acasa!
Poate ai uitat, dar in Vama Veche inca se construieste:
vineri, 22 august 2008
Vama Veche
N-am mai fost asa bucuroasa ca plec la mare de cand eram in clasa a IV-a.
Plec in Vama. Am 2 zile libere. O sa-mi caut inspiratia pe fundul marii.
Sunt in perioada RHCP. Sunt ok. Ca de obicei, ascult aceleasi piese pe repeat.
N-am rabdare sa ating detalii.
Acum n-am stiri senzationale. That's the new shit.
O sa-ti aduc impresii, scoici si nisip.
Promit ca o sa beau iar limonada
duminică, 17 august 2008
Copil de revolutie
Pastrez doar cateva amintiri, usor sterse, asemeni unor fotografii in alb si negru ingalbenite pe la colturi. Imi amintesc povestile mamei, imaginile cu mineri de la televizor ce se reptau iar si iar, chipurile mamelor ce-si plangeau eroii intrebandu-se “CINE A TRAS?”… si sticlele de lapte pe care le-am gasit prin casa. N-am uitat nici de cartile pe care le-am gasit in podul bunicii cu chipul lui Ceausescu pe prima pagina.
Ne-am pus televiziune prin cablu tarziu, dupa ’95. Inainte,la inceput, am avut un televizor alb-negru si am auzit de MTV si Madonna doar de 10 ani.
In scoala generala un profesor de istorie mi-a pus in mana primul album cu Nirvana si cateva casete cu heavy metal.
Am vazut azi filmul Cold Waves/ Razboi pe calea undelor. Am inteles ca Europa Libera a fost mai mult decat un radio ce se asculta pe ascuns, cu lumina stinsa si volumul la minim.
Am vazut chipurile vocilor acelea interesante. Recunosc, nu le cunosteam. I-am auzit vocea Monicai Lovinescu. L-am vazut pe Hurezeanu altfel.
M-a socat expresia de pe chipul doamnei (nu-i pot spune altfel) Ioana Magura-Bernard “Am crezut ca oamenii aceia multi care ne-au ascultat au inteles altceva din ce inseamna democratie, libertate si responsabilitate” apoi a tacut…..
“Chipurile se vor fi schimbat, dar daca vor asculta vocile trecutului, vom intelege poate ce se petrece sub ochii nostri”
duminică, 10 august 2008
Bine ati venit in Romania!
Privelistea din fata ta e mai frumoasa decat cea din albumul cu vederi. Crestele muntilor se pierd in cerul alb de vata. E multa verdeata. Aerul e tare, rece si usor intepator. E racoare. Te invit sa-mi calci pe urme. Eu am fost pe Transfagarasan, Barajul Vidraru, Balea Lac si apoi Sibiu
Transfagarasan
Drumul din nori
Balea Lac
Cer, nori si pietre
Apa din pietre
Dimineata
Sibiu-unul dintre putinele orase romanesti cu o puternica amprenta europeana
marți, 5 august 2008
Marea Moarta
Mai mult, in secolul 20 d. Hr, in vremea romanilor, intr-o pestera din aceasta regiune au fost gasite Manuscrisele de la Marea Moarta
luni, 4 august 2008
La marginea civilizatiei
Beduinii sunt oamenii unor triburi indigene, semi-nomade de arabi ce traiesc ca la inceputul lumii, dincolo de civilizatie, fara electricitate, apa curenta, sistem de canalizarea sau orice altceva ce te-ar duce cu gandul la "normal".
Locuintele lor sunt mai simple decat si-ar fi putut imagina orice primitiv: cateva betze de care se leaga un cersaf sau o prelata. Sub umbra lor oamenii stau tolanitizi pe niste carpe+ saltele+paturi. Traiesc la aproape 50 de grade, fara vreo sursa potabila de apa.
In apropiere, zaresc niste capre ce sunt fugarite de pe un deal pe altul.
Si totusi....unele aparente inseala;
Soferul taxiului ne povesteste ca odata a luat masa cu beduinii. Venise in aceste tabere impreuna cu avocatul lor (se pare ca au si asa ceva). " Au adus un platou urias cu legume, orez si multe bunatati. Noua ne-au dat farfurii si linguri. Ei au mancat cu mana"
Privind mai atent am observat si alte detalii. In timp ce noi am oprit masina pentru a fotografia asezarile, am fost uimita sa vad ca doi tineri ne intorceau gestul, fotografiindu-ne masina :)
Cateva asezari mai sus, am observat si o mica masinutza parcata chiar langa niste corturi
Privind aceste locuri nu ma pot abtine sa nu ma intreb, cum pot exista astfel de locuri, la nici 20 de km de Ierusalim, intr-o tara atat de evoluata? Intr-adevar, Israelul e un oras al contrastelor: de la Tel Aviv-ul cosmopolit imbracat intr-o arhitectura futurista si pana la vechiul Oras Sfant. Nu mi-as fi imaginat niciodata, ca la cativa metri de civilizatie o mana de oameni traieste dupa propriile reguli, ignorand normele noastre de "normalitate".
Post Scriptum: Autoritatile israieliene fac eforturi pentru a integra aceste grupuri in societate. La randul lor, bedunii fac demersuri pentru a le fi recunoscut asezarile drept "orase".
Aici sunt fotografiile pe care mi-as fi dorit sa le fac
Yad Vashem
duminică, 3 august 2008
Ierusalim
E un drumul serpuitor ce urca asemeni unei reptile pe muntele stancos. De-o parte si de alta sunt munti, vai si multa piatra.
Din varful Muntelui Maslinilor se vede tot Ierusalimul: Mormantul Sfant, urmele Marelui Templu si Cupola Pietrii sau Caciula de Aur cum este numit de evrei ( The Dome of the Rock). Aceasta cupola aurita pare buricul Pamantului. Mi s-a spus ca unul dintre locurile sacre ale arabilor. De asemenea evreii se feresc sa mearga in acel loc "Este doar un sigur drum catre Kiput Hasela(Caciula de Aur)" (aluzie la faptul ca nu e drum de intoarcere pentru crestini si evrei).
Pe Muntele Maslinilor e un furnicar de turistii. Auzi italiana, ebraica, franceza, engleza etc. Oameni de diferite nationaliati stau ingramaditi in jurul ghidului, precum puii in jurul unei gaini, noteaza informatii in carnetele, fac fotografii, filmeaza. Peste tot infloreste micul comert.
De indata ce apare po litia, negustori isi indeasa cu repeziciune vederile, gentzile kitschoase si maimutzoii de plush.
Dominus Flevit
Pe un drum ingust, intre pereti de piatra, cobori catre biserica numita "Dominus Flevit"(Domnul a plans). Inca de la intrare sunt luata la "trei pazeste" de catre paznicul ce-mi face semne ca nu pot intra avand umerii goi ( in capul meu rochia pana la genunchi ma acoperea destul). Mi s-a oferit un shal spre imprumut.
Traditia acestui loc se leaga de momentul in care Iisus, avand o viziune asupra dezastrului prin care va trece Ierusalimul, a plans peste Orasul Sfant.
La intrare sta un calugar imbracat in straie negre. La brau e incins c-o franghie alba. A venit aici acum 20 de ani tocmai din California. De atunci traieste impreuna cu fratele lui si isi impart ziua intre chilie si usa bisericii. Vorbim de una de alta. Poarta ochelari si se priveste in pamant. Brusc, imi spune "Mesia a venit". Eu ma uit la el cu o intrebare mare in ochi "Unde?" si-i raspund "Poate".
Mi-a arat privelistea din interiorul bisericii, sculpturile in piatra. Gesticula mult in timp ce-mi spunea " Iisus a avut viziunea asta ca Israelul va fi distrus (de Imp. Roman) si a spus "Tare as vrea sa va adun pe toti, precum isi aduna closca puii, dar nu pot".
Il salut de ramas bun. Ma binecuvanteaza.
Gradina Ghetimanilor
Aici e liniste. Maslinii stau aliniati asemeni unor ciresi dintr-o livada.
Zidul PlangeriiE fascinant cum trei religii, trei culturi diferite, se ignora reciproc si se roaga la cativa metrii unii de altii.
Din Vechiul Templu distrus in vremea romanilor (in anul 68 d.Hr), n-a mai ramas decat un zid, Zidul Plangerii. Acest loc are o semnificatie extraordinara pentru evrei, datand de mai bine de 2000 de ani, fiind totododata una dintre cele mai sacre structuri ale poporului evreu. Pentru crestini acest loc reprezinta locul in care Iisus venea sa se roage. "Rocile sale vechi sunt o marturie a unui trecut glorios , o mandra mostenire si o dovada extraordinara a renasterii evreiesti"/ " Profetul Isaih a numit acest Templu -casa tututor popoarelor-" (fragmente citate dintr-un ghid turistic).Impresii personale:
Am gasit o lumea ciudata, femeii imbracate foarte colorat, oameni inarmati pana-n dinti cu camere de filmat si aparate foto, scaune de plastic pentru "sezatoare" si femei aflate-n exaltarea rugaciunii. Nu mica mi-a fost mirarea cand am auzit-o pe Fergie "cantand" dintr-un telefon mobil.
- La Zidul Plangerii barbatii se roaga separat de femei. Imbracamintea trebuie sa fie cat mai decenta. Telefoanele inchise. Se cere sa se pastreze liniste.
Mormantul Sfant
Dupa cateva stradutze ingramadite printre case de culoarea untului, ajungi la Mormantul Sfant. Intrarea si iesirea din Biserica ce acopera Mormantul, e strajuta de cate o piata unde negustorii se tocmesc ca la usa cortului pentru fiecare shekel.
Am fost mirata sa constat ca locul in care a fost Iisus rastignit si mormantul sau sunt foarte aproapiate. Mormantul original a fost incorporat intr-o biserica constrita de Imparateasa Elena in secolul VI. Incaperea Mormantului Sfant e foarte mica. La doar cativa metri se afla un loc numit de catre crestini "centrul lumii".Impresii finale
Ierusalimul e un loc fascinant. Pe acest pamant se amesteca sudoarea rugaciunii, cu parfumul mirului si praful de stanca, toate acestea arzand sub razele dogoritoare ale soarelui inca de la facerea lumii.
miercuri, 30 iulie 2008
Haifa
Aici, proverbul "Omul sfinteste locul" e mai adevarat ca oriunde.
Drumul spre Haifa e strajuit de-o parte si de alta de mare si de culturi de bananieri (acoperite de plase imense). Dupa aproximativ o ora de mers inspre nordul Tel Aviv, ajungi intr-un oras construit din "piatra seaca".
Haifa e un oras port, al treilea ca marime din Israel. Construit pe muntele Carmel, istoria acestui oras dateaza din timpuri biblice.
In anul 1948 cand a luat nastere Israelul, Haifa a fost o imensa poarta pentru imigrantii evrei veniti din toate colturile lumii. Mii de oameni au ocupat atunci casele parasite de arabi in timpul razboiului.
O vreme a fost liniste si orasul a inflorit. Apoi, in timpul conflictului cu Libanul, din anul 2006, 93 de rachete trimise de Hezbollah au lovit orasul.
Ieri, cand am fost eu acolo, orasul era frumos, scaldat in razele soarelui, stand parca cu picioarele in mare. Orasul se catzarase pe colinele muntelui asemeni unei iedere. Pe platoul din varful muntelui gasesti de toate, de la inghetata, la ziare, restaurante, parcuri si prajituri. Cea mai mare atractie turistica a orasului e Centrul Bah, un loc unde gasesti niste gradini ce seamana in frumusete cu cele de la Versailles.
Acum, orasul e locuit deopotriva de evrei si arabi.
duminică, 27 iulie 2008
Romanca de la Auschwitz +
Usa mi-e deschisa de o batranica simpatica ce zambeste si ma saluta in doua limbi. Vorbeste perfect romaneste. Era singura intr-o casa mare si foarte curata. Ma uit la ea cu o emotie amestecata cu o mare admiratie. Sta la masa, pe scaunul din fata mea. Poarta niste cercei de aur cu piatra turcoaz. Are pielea alba. Aduce din bucatarie sucuri, napolitane si inghetata. Apoi ma intreaba ce vreau sa stiu...?Asteptasem momentul acesta de ani de zile.
Mi-a raspuns usor sec, spunandu-mi ca ea nu stie prea multe. ca a lucrat intr-o fabrica de armament subterana, vreme de un an, ca n-a vazut nimic din lagar. Mi-a taiat respiratia. I-am pus intrebari...Raspunsurile erau scurte. Nu vroia sa dezveleasca amintiri.
Fusesera luati din Translivania, transportati in ghetouri si apoi in lagarul de la Auschwitz. Acolo a muncit in fiecare zi, de dimineata pana seara in fabrica de armament. Dormeau pe o bucata de scandura si primeau de mancare doar o felie de paine pe zi. Au intrat in lagar toate rudele sale, a iesit din el doar ea si tatal ei. Am aflat mai apoi ca avea prietene ce proveneau din familii bogate si care au refuzat sa manance acea "zeama"; intr-o saptamana au murit.
Glumeste pe seama ei spunandu-mi ca nici acum, dupa atatia ani nu stie ivrit foarte bine " Stiu atatea limbi: engleza, germana, italiana, romana, idis, latina si ebraica mai putin".
E o fire calma, rade, zambeste. Mi-a marturisit ca atunci cand cineva lucreaza pentru ea, mereu il pune la masa zicandu-i "Ia si mananca ca eu am muncit si n-am primit mancare".
Ma ofer sa-i arat poze de la muzeul Auschwitz. Refuza "Nu vreau sa vad. Numai amintiri urate se aduc de acolo". Eu n-am spus nimanui ca am fost acolo, nici macar fiului meu". Incepe sa-mi povesteasca de prezentul ei, de nepoti, de familia ei. Imi arata albumul cu picturile fiul e, Abraham Fisher, om de stiinta. E mandra de prezentul ei. Nu stiu de ce, imi arata apartamentul ei, fiecare camera.Sunt toate goale si foarte curate.
Ii observ tatuajul sters de pe mana. E indescifrabil. Urma albastra verzuie e singura dovada, adanc intiparita in carne, ca aceasta femeie a fost la Auschwitz.
Pe inelul ei cu piatra mare de culoarea visinei coapte , sta o picatura de inghetata.
Ma numesc Rosu
marți, 22 iulie 2008
Super size me!
Ca un european crescut intr-o tara ex-comunista, cand ma intreaba cineva de care portie vreau "mica, medie, mare", o aleg intotdeauna pe cea de-a treia. Toate astea pentru ca am fost invatata ca intre portiile mici/medii si mari nu e o mare diferenta si e mai avantajos sa cumperi portii marii.
Astfel incat, la prima mea inghetata evreiesca am cerut 3 cupe de inghetata. Na, in Romania trei cupe e ceva normal, mai ales ca sunt mici, micute. O clipa mai tarziu, mi-am dat seama ca vanzatoarea se chinuia sa inghesuie 3 cupe uriase pe un cornet. Evident, n-am mancat-o pe toata.
Curand mi-am dat seama ca evreii mananca mult. Un prieten evreu a facut o comparatie cu bucataria frantzuzeasca spunand ca nu intelege de unde obiceiul aceasta de a ciuguli din mancare "Mancarea trebuie mancata toata".
Mancarea nu e un lux.
Astazi am fost la un restaurant. Mi-am dat seama ca ma uitam la meniul scris in ivrit ca la "masini straine", mai mult, il "citeam" invers (in ebraica se citeste de la dreapta la stanga-o carte se incepe de la sfarsit). Meniul in engleza suna ceva mai familiar. Ok, comanda mea suna ceva de genul "O salata greceasca si o portie mare de cartofi prajiti", avand in minte salata plina de frunze de la Pizza Hut si portia "mare" de cartofi prajiti de la Mc Donald's. In cateva momente m-am trezit pe masa cu o stiva (gramada uriasa) de salata, sapte sosuri si un castron urias plin cu cartofi prajiti.
Mancarea nu se arunca. Ce nu poti manca iei acasa, la pachet.
Si daca tot suntem la capitolul gastronomie am sa precizez ca evreii nu mananca carne amestecata cu lapte sau legume (gen pireu) si nici nu folosesc aceleasi tacamuri cand prepara carnea si legumele.
Sfaturi:
1. In Israel, cereti portii medii-pt un european sunt extra-large
2. In casa unui evreu, sa nu pomeniti niciodata de "carne de porc", e ca si cum ai intreba daca are sobolani la masa?
luni, 21 iulie 2008
73772
Tasteaza cu un singur deget. Iti da bonul imediat.
In incapere roiesc copiii. Sunt mese de jocuri, mici cosuri de baschet. Sunt multe mese. Cand e mai liber la casa, barbatul cu parul carunt vine si strange de pe mese paharele din care au mancat copiii murdari pana la nas de frisca, bomboane si inghetata.
Pe mana stanga poarta un ceas copilaresc, albstru precum marea. Pe aceeasi mana are un tatuaj verde albastrui; sunt cifre usor sterse: 73772. Omul acesta a fost prizonier la Auschwitz. E primul supravietuitor pe care-l intalnesc eu. Imi spune ca a stat la Auschwitz patru ani. Limba asta pe care eu nu pot s-o vorbesc normal, ma impiedica sa-i aflu povestea. Am simtit o frustrare fara margini. Am continuat sa-l privesc...
In spatele lui, pe perete, este un panou mare,rosu, luminos pe care scrie "Drink Coco Cola". Era un contrast puternic intre chipul sau nins de ani si panoul acela cosmopolit.
Era vesel. Zambea fiecarui client. La plecare a vrut sa ne ofere un kilogram de inghetata, pentru "acasa". L-am refuzat.
In drum spre casa, am aflat ca este milioanar.
Israel in alb si negru
Femeile merg la armata. Le vezi adesea pe strada purtand uniforme de culoarea nisipului, bocanci si poseta pe umar. Ele fac armata 2 ani, barbatii 3.
Aceasta zona e mai fierbinte decat gradele ce urca-n termometru in fiecare zi. E ca si cum, cu totii ar fi constienti de pericolul ce pluteste in aerul cald.
In subsolurile blocurilor sunt beciuri, locuri special amenajate pentru ca oamenii sa se adaposteasca in cazul unui atac. Mai mult, nimeni nu a uitat atacurile sinucigase ce erau la ordinea zilei intre 1996-2001 (aprox). Am auzit povesti terifiante despre rachetele ce au lovit zonele cu civili, peste blocuri locuite sau peste masini. Imi povestea cineva ca inca isi mai aminteste sunetul bubuiturilor care se auzeau din orasele invecinate, in acea perioada. Si, din ce se aude, razboiul inca nu s-a incheiat...
Cu toate acestea, viata continua.
Israelul e un pamant de vis, o tara cu multe posibilitati, cu un sistem de sanatate eficient, o tara imbelsugata, plina de fructe si flori. Cu toate acestea, nu pentru toti e la fel de usor. Pentru cei mai multi, viata e scumpa, chiar si pentru evreii de rand. Rata celor ce urmeaza o facultate e scazuta, deoarece un an de studiu consta aprox. 2000 euro. Mai mult decat atat, orice tanar trecut de varsta de 18 ani trebuie sa isi plateasca singur studiile, intretinerea, fiind independent. Mai mult, pentru a te inscrie la o facultate trebuie sa obtii niste rezultate foarte bune la testele psihometrice ( echivalentul unui IQ test), fara de care nu te poti inscrie la facultatea dorita (ex: daca nu ai un punctaj mare nu te poti inscrie la medicina, farmacie etc).
Salariile nu sunt foarte mari, cateva sute de dolari. Iar pentru imigrantii veniti din toate colturile lumii viata nu e deloc roz. Am vazut pe strada filipineze ce se plimbau cu batranele de care aveau grija, rusoaice ce lucrau in supermarket si femeii/barbati de culoare ce faceau curatenie pe strazi. Pentru astfel de oameni, viata nu e deloc simpla.
duminică, 20 iulie 2008
Sabat
Sabatul ( in lb. romana se scrie/pronunta cu sh romanesc) este echivalentul duminicii in religia iudaica (dupa sase zile de munca, ziua a 7-a e una de odihna). Aceasta sarbatoare are o dubla semnificatie: una pur religioasa, de "Simbol al Creatiei" menit sa aminteasca de existenta unui Creator, cealalta de factura nationala, ce simbolizeaza iesirea din Egipt, de sub robia faraonica-momentul nasterii poporului evreu.
Sabatul incepe vinerea dupa apusul soarelui, printr-o ceremonie religioasa, simpla: se binecuvanteaza lumanarile din caminul fiecarui credincios, de catre gospodina casei. Vineri seara, in cadrul serviciului divin din sinagoga, se intoneaza poezii si psalmi. La sfarsitul rugaciunii se face Kidus , binecuvantarea vinului.
In general, femeia ocupa un loc deosebit in cadrul sarbatorii de Sabat. Ea impodobeste locuinta, prepara bucatele traditionale si aprinde lumanarile care simbolizeaza sfintenia acestei zile.
Intorsi de la sinagoga, credinciosii intampina vinerea- "Mireasa Sabat"-cu binecuvantari, Kidush, recitari de psalmi, zmirot.
Sfarsitul Sabatului este marcat prin ceremonia de Havdala. Ziua de Sabat se considera terminata odata cu inserarea, cand apar pe cer cel putin trei stele.
(op.cit Istoria Universala a poporului evreu/ Dr. Alfred Harlaoanu, p.369)
Sabatul astazi
Am avut ocazia sa sarbatoresc Sabatul in mijlocul unei familii de evrei. Astazi, aceasta sarbatoare se traieste altfel decat in cartile religioase. Oamenii au preocupari mai degraba "lumesti": merg in vizite, isi petrec timpul la plaja, mananca (nu neaparat bucate alese sau traditionale) si trec peste ritualurile de inceput/sfarsit de Sabat.
- Mi s-a parut interesant sa aflu ca evreii nu au doua zile pe saptamana libere: vinerea au program scurt iar sambata e sarbatoare, in timp ce duminica e zi de lucru.
- Desi toti turistii se inghesuie sa mearga la Ierusalim, mi s-a spus ca e bine sa eviti acel oras de Sabat (e foarte aglomerat).
- Pe de alta parte, sunt acei evreii foarte religiosi care respecta cu sfintenie toate poruncile din Tora (vechiul testament). Am aflat ca acesti oameni incepand de vineri seara nu aprind aragazul, lumina, nu folosesc telefoanele mobile. Isi pastreaza apa calda in niste recipiente foarte mari, pentru utilitati primare (gen cafea :) ) . Mai mult decat atat, nu merg cu masina in acea perioada si nu au niciun fel de activitate ce presupune abaterea de la poruncile sfinte.
vineri, 18 iulie 2008
Gradina zoologica
joi, 17 iulie 2008
Apa de mare
I. Tre' sa mergi jumatate de km. ca sa iti ajunga apa pana la genunchi. Oricum, daca iti ajunge apa pana acolo, vin salvamarii dupa tine. La mine au venit personal spre a ma "informa" ca zona in care eu stateam sprijinita in coate, e foarte periculoasa. Cand i-am intrebat "de ce?, mi-au raspuns ca stiu ei mai bine. Ii inteleg...tipasera toti la mine(in ebraica) vreme de o jumatate de ora, facandu-mi semne sa ies din apa si eu n-am reactionat nicicum.
2. Meduzele de pe aici sunt speciale,un soi ales, mari cat un pepene galben. Evident, erau si unele mai mici.
3. Apa din Mediterana e albastra, limpede, cu malurile scaldate-n scoici superbe. Are insa un gust sarat. Nici vorba sa te prinda vreun val cu ochii deschisi.
Ce-am mai descoperit:
- Am fost si la bazin. Aqua Magic e ceva banal.
- Fast food= cartofi prajiti fara strop de ulei (da, se poate), carne prajita pe gratar si salata de legume.
- Pe fiecare cladire sunt boilere de apa si panouri solare. Si nu exista fereastra fara obloane.
- Ei respira aer conditionat cu mult inainte ca noi sa stim ce-i ala.
- Portiile de mancare sunt uriase. Inghetata aceea care la noi e cantarita, aici se serveste la cupe generoase.
- Barbatii sunt bruneti, cu tenul masliniu si isi poarta barba tunsa scurt. Aproape toate femeile au parul lung, negru si sunt bronzate. Adesea vezi pe strada tinere imbracate in uniforma militara. Cum si de ce? cu alta ocazie...
miercuri, 16 iulie 2008
Israel: munti de fructe, ciocolata si jeleuri
Nici nu stiu cu ce sa incep. Ma chinui sa scriu ceva coerent, sa imi transmit impresiile in alt mod decat cel prin care ai putea crede ca ma laud aiurea ca sunt in Israel.
M-a intrebat cineva cat e de diferit Israelul fata de Romania? Hmm...nu seamana cu nimic din ce am vazut pana acum. Oamenii, mancarea, strazile, apa marii (lipsita de alge si gunoaie), preturile, imbracamintea- toate sunt diferite!
De cum intrii in piata o mireasma de fructe iti invadeaza simturile: mango, curmale, cirese, piersici, pepene rosu si galben. Aici gasesti orice, de la cele mai proaspete fructe, la dulciuri, branza, soiuri alese de masline, munti de jeleuri, dulciuri, haine, gablonturi si orice ti-ai mai putea imagina. E ca un fel de Arca a lui Noe, sub acoperamantul careia s-au adunat toti negustorii.
duminică, 13 iulie 2008
Israel preview
Apoi ma gandesc la un oras luminat noaptea si la toti evreii pe care eu voi vrea sa-i salut (in semn de profund respect) si sa le spun ca stiu de ce au tatuajele acelea cu numere pe maini, c-am fost acolo, in locul acela ingrozitoar, la Auschwitz. In plus, mama mi-a promis c-o sa ma duca in vizita la o doamna care a supravietuit lagarului de concentrare
Nu, nu…sa revenim la fructe…la pepene, curmale (doar le enumar, nu-mi plac), la stafide (nici astea nu-mi plac) si la avocado. Apoi, sper sa merg la Ierusalim, sa vad daca se intampla ceva cu mine si la Marea Moarta…sa fac pluta pe spate si sa adorm (conform traditiei* apa sarata te tine la suprafata).
Aaa, si mai am viziunea asta idealista ca toti oamenii vor vorbi engleza iar eu nu voi fi nevoita sa rasfoiesc dictionarul ori de cate ori imi va fi sete.
*legilor fizicii
Viva la Revolution!
In seara asta, am revenit in orasul meu natal. A trecut doar o luna jumatate de la ultima mea vizita. Intre timp, in locul vechii tipografii de langa blocul meu, a rasarit galbena si triumfatoare o bila. Un magazin construit peste noapte.
In spatele blocului, unde mereu a fost un spatiu verde, au aparut doua blocuri noi (a durat ceva pana au fost construite).
De fiecare data cand vand vreun nou proiect imobiliar sau vreo constructie sablonata, ma gandesc cum ar fi aratat un parc in locul acela? Mda..nu la fel de profitabil.
In oras sunt schimbari!
O vacanta cu mango, avocado, curmale si piersici ma asteapta.
Impresii, curand…
vineri, 4 iulie 2008
Lolita
De Lolita ai auzit demult…probabil ai senzatia ca o stii de undeva…poate nu-ti mai amintesti de unde, de prin revistele de moda (“ stilul Lolita”), de la acadele “lollipop” , de unde vrei tu..dar o cunoasti pe Lolita cea adevarata?
Cartea Lolita scrisa de Vladimir Nabokov este o carte buna. N-am mai citit demult o carte pe nerasuflate. Subiectul e simplu si poate fi redus la un cuvant dur, absurd, tabu si vulgar: “incest”. Trecand peste asta, povestea Lolitei aduce insa cu mult mai mult decat atat. Pe langa subiectul controversat, cartea uimeste prin scriitura. Vei gasi un stil amplu, specific prozei rusesti, detalii de atmosfera. Povestea este profunda, senzuala si erotica, redata printr-un mod foarte subtil prin detalii ce doar sugereaza fara sa-ti zugraveasca realitatea adevarata. Lolita e atragatoare, stralucitoare si inocent-vulgara
Filmul
In general nu-mi place sa vad un film dupa ce am citit cartea si nici invers. Am privit cu teama inceputul filmului, speram ca Lolita sa fie aceeasi pe care mi-o imaginasem eu. N-am fost dezamagita. Lolita din film are un caracter usor mai vulgar decat in roman (pt ca imaginile varloreaza cat 50 de pagini). Evident, filmul omite anumite detalii savuroase. Il vei putea intelege cu adevarat abia dupa ce vei fi citit cartea.