luni, 21 iulie 2008

Israel in alb si negru

In Israel viata nu e atat de simpla pe cat pare. Nu e totul colorat in roz.

Femeile merg la armata. Le vezi adesea pe strada purtand uniforme de culoarea nisipului, bocanci si poseta pe umar. Ele fac armata 2 ani, barbatii 3.
Aceasta zona e mai fierbinte decat gradele ce urca-n termometru in fiecare zi. E ca si cum, cu totii ar fi constienti de pericolul ce pluteste in aerul cald.
In subsolurile blocurilor sunt beciuri, locuri special amenajate pentru ca oamenii sa se adaposteasca in cazul unui atac. Mai mult, nimeni nu a uitat atacurile sinucigase ce erau la ordinea zilei intre 1996-2001 (aprox). Am auzit povesti terifiante despre rachetele ce au lovit zonele cu civili, peste blocuri locuite sau peste masini. Imi povestea cineva ca inca isi mai aminteste sunetul bubuiturilor care se auzeau din orasele invecinate, in acea perioada. Si, din ce se aude, razboiul inca nu s-a incheiat...
Cu toate acestea, viata continua.

Israelul e un pamant de vis, o tara cu multe posibilitati, cu un sistem de sanatate eficient, o tara imbelsugata, plina de fructe si flori. Cu toate acestea, nu pentru toti e la fel de usor. Pentru cei mai multi, viata e scumpa, chiar si pentru evreii de rand. Rata celor ce urmeaza o facultate e scazuta, deoarece un an de studiu consta aprox. 2000 euro. Mai mult decat atat, orice tanar trecut de varsta de 18 ani trebuie sa isi plateasca singur studiile, intretinerea, fiind independent. Mai mult, pentru a te inscrie la o facultate trebuie sa obtii niste rezultate foarte bune la testele psihometrice ( echivalentul unui IQ test), fara de care nu te poti inscrie la facultatea dorita (ex: daca nu ai un punctaj mare nu te poti inscrie la medicina, farmacie etc).

Salariile nu sunt foarte mari, cateva sute de dolari. Iar pentru imigrantii veniti din toate colturile lumii viata nu e deloc roz. Am vazut pe strada filipineze ce se plimbau cu batranele de care aveau grija, rusoaice ce lucrau in supermarket si femeii/barbati de culoare ce faceau curatenie pe strazi. Pentru astfel de oameni, viata nu e deloc simpla.

Niciun comentariu: