miercuri, 30 iulie 2008

Haifa

Daca te uiti in jur, in Israel, e doar nisip. Nu sunt zacaminte de aur, diamante, petrol sau izvoare de apa. Aici, vezi insa cele mai frumoase flori, copaci inverziti si palmeri ce se incapataneaza sa creasca.

Aici, proverbul "Omul sfinteste locul" e mai adevarat ca oriunde.

Drumul spre Haifa e strajuit de-o parte si de alta de mare si de culturi de bananieri (acoperite de plase imense). Dupa aproximativ o ora de mers inspre nordul Tel Aviv, ajungi intr-un oras construit din "piatra seaca".

Haifa e un oras port, al treilea ca marime din Israel. Construit pe muntele Carmel, istoria acestui oras dateaza din timpuri biblice.
In anul 1948 cand a luat nastere Israelul, Haifa a fost o imensa poarta pentru imigrantii evrei veniti din toate colturile lumii. Mii de oameni au ocupat atunci casele parasite de arabi in timpul razboiului.




O vreme a fost liniste si orasul a inflorit. Apoi, in timpul conflictului cu Libanul, din anul 2006, 93 de rachete trimise de Hezbollah au lovit orasul.




Ieri, cand am fost eu acolo, orasul era frumos, scaldat in razele soarelui, stand parca cu picioarele in mare. Orasul se catzarase pe colinele muntelui asemeni unei iedere. Pe platoul din varful muntelui gasesti de toate, de la inghetata, la ziare, restaurante, parcuri si prajituri. Cea mai mare atractie turistica a orasului e Centrul Bah, un loc unde gasesti niste gradini ce seamana in frumusete cu cele de la Versailles.

Acum, orasul e locuit deopotriva de evrei si arabi.

Niciun comentariu: