duminică, 20 iulie 2008

Sabat

*Scrut istoric :

Sabatul ( in lb. romana se scrie/pronunta cu sh romanesc) este echivalentul duminicii in religia iudaica (dupa sase zile de munca, ziua a 7-a e una de odihna). Aceasta sarbatoare are o dubla semnificatie: una pur religioasa, de "Simbol al Creatiei" menit sa aminteasca de existenta unui Creator, cealalta de factura nationala, ce simbolizeaza iesirea din Egipt, de sub robia faraonica-momentul nasterii poporului evreu.
Sabatul incepe vinerea dupa apusul soarelui, printr-o ceremonie religioasa, simpla: se binecuvanteaza lumanarile din caminul fiecarui credincios, de catre gospodina casei. Vineri seara, in cadrul serviciului divin din sinagoga, se intoneaza poezii si psalmi. La sfarsitul rugaciunii se face Kidus , binecuvantarea vinului.
In general, femeia ocupa un loc deosebit in cadrul sarbatorii de Sabat. Ea impodobeste locuinta, prepara bucatele traditionale si aprinde lumanarile care simbolizeaza sfintenia acestei zile.
Intorsi de la sinagoga, credinciosii intampina vinerea- "Mireasa Sabat"-cu binecuvantari, Kidush, recitari de psalmi, zmirot.
Sfarsitul Sabatului este marcat prin ceremonia de Havdala. Ziua de Sabat se considera terminata odata cu inserarea, cand apar pe cer cel putin trei stele.
(op.cit Istoria Universala a poporului evreu/ Dr. Alfred Harlaoanu, p.369)

Sabatul astazi
Am avut ocazia sa sarbatoresc Sabatul in mijlocul unei familii de evrei. Astazi, aceasta sarbatoare se traieste altfel decat in cartile religioase. Oamenii au preocupari mai degraba "lumesti": merg in vizite, isi petrec timpul la plaja, mananca (nu neaparat bucate alese sau traditionale) si trec peste ritualurile de inceput/sfarsit de Sabat.
  • Mi s-a parut interesant sa aflu ca evreii nu au doua zile pe saptamana libere: vinerea au program scurt iar sambata e sarbatoare, in timp ce duminica e zi de lucru.
  • Desi toti turistii se inghesuie sa mearga la Ierusalim, mi s-a spus ca e bine sa eviti acel oras de Sabat (e foarte aglomerat).
  • Pe de alta parte, sunt acei evreii foarte religiosi care respecta cu sfintenie toate poruncile din Tora (vechiul testament). Am aflat ca acesti oameni incepand de vineri seara nu aprind aragazul, lumina, nu folosesc telefoanele mobile. Isi pastreaza apa calda in niste recipiente foarte mari, pentru utilitati primare (gen cafea :) ) . Mai mult decat atat, nu merg cu masina in acea perioada si nu au niciun fel de activitate ce presupune abaterea de la poruncile sfinte.

Niciun comentariu: