vineri, 30 mai 2008

The Greatest Silence: Rape in The Congo (Official Trailer)

Cel mai mare secret: Violul in Congo

Am vazut ieri acest film. A fost una dintre acele experiente teribile pe care nu le voi uita niciodata( nu ,nu sunt cuvinte gratuite).

Filmul vorbeste despre un conflict ce se intampla ACUM. ..intr-o parte a lumii. In Congo mii de femeii sunt violate cu bestialitate de trupele de rebeli aflati in regiune. Nu e vorba de un caz singular, e vorba despre mii si mii de femeii, despre o intreaga generatie de copiii nascuti in urma violurilor.
Aceste femeii trec prin experiente cumplie…nu doar ca sunt violate de grupuri intregi de soldati ele sunt insa supuse apoi celor mai groaznice chinuri: mutilari genitale, batai, umilinte de neimaginat. E greu de descris in cuvinte ce simti cand privestii ochii acelor femeii….acei ochi goi,,,acel chip lipsit de expresie. Si cele mai terifiante marturii le auzi din gura lor….

Cat despre violatori (exista si marturiile acestora), acestia nu au nici cel mai mic regret. Isi motiveaza actiunile prin sloganuri patriotice sau prin superstitii ce le justifica ororile.

Documentarul este extraordinar..si a fost filmat acum un an de zile (mai 2007). Este realizat de o femeie care la randu-i a fost violata pe cand avea 25 de ani. Ea merge in Congo si incearca ca prin povestea ei sa rupa acel zid de tacere ce le inconjoara pe victimele violatorilor. Filmarile sunt simple..si socheaza prin brutalitatea cu care ti se expune o lume atat de reala, o lume de care nu vrei sa stii.
Una din cele mai representative scene este aceea in care autoarea documentarului, aflata intr-un spital, le daruieste femeilor din saloane mostre de parfumuri si sapunuri. Insasi ea recunoaste “ cadourile mele mi se par jalnice acum…aceste femeii isi vor vietile inapoi..iar eu le-am adus ultimele parfumuri J.Lo”. Este socant cum tin in mana un ruj sau cum privesc unghiile date cu oja.
E terifiant sa vezi chipul unei fetite de doar 4 ani, victima a unui viol. Nimeni nu alege…femeile nu se pot apara iar violatorii nu aleg…de la copile de cativa ani pana la batrane de 80 de ani.

Documentarul lasa in urma sa o tara aflata intr-un razboi civil, o tara a extremelor, bogata in resurse naturale, aur si diamante si plina de oameni ce traiesc la limita supravietuirii, o tara in care realitate este mai crunta ca oriunde.

Filmul mai poate fi vazut sambata(31.05.08) la ora 14:00 la Cinema Eforie; pret 5 lei

Niciun comentariu: