marți, 27 mai 2008

One World

Indrazneste sa privesti!

Te-ai gandit vreodata cum ar arata lumea daca drepturile omului nu ar mai fi respectate? Ei bine, aceasta lumea exista.

Festivalul de film dedicat drepturilor omului incepe astazi-> 1 iunie. Printre principalele teme se numara: globalizarea, dictatura, in cautarea identitatii, copii in lumea noastra, conditia femeii. Iata un preview:

SECRET: VIOL IN CONGO


Joi ora 16:00 Cinema Eforie

Razboiul civil din Republica Democratica Congo este unul din cele mai lungi si uitate conflicte din lume. In ciuda faptului ca Natiunile Unite monitorizeaza acordul de pace incheiat dupa anide razboi, luptele inca continua, in special in estul tarii. Victimele acestui conflict incheiat sunt mii de fete violate in moduri inimaginabile. Pe langa problemele frecvente de sanatate, femeile violate sunt adesea alungate de catre familile lor si surghiunite de comunitate. Conflictul a lasat in urma o intreaga generatie de orfani. Documentarul include marturiile autentice ale victimelor, cat si cele ale faptasilor. Abordarea sensibila a regizoarei fata de victime este intensificata si de faptul ca aceasta a fost la randul ei violata cu brutalitate. (filmul nu este recomandant minorilor)

SEOUL TRAIN / TRENUL DIN SEUL / SUA / 2005 / 54 min
Miercuri ora 17:00 Centru Cultural al Rep.Ungare

Seoul Train este un documentar palpitant care prezinta viata si moartea coreenilor de nord care incearca sa fuga din tara lor. Filmul se afunda in geopolitica complexa din spatele acestei crize umane. Combinand filmari reale, povesti personale si interviuri cu experti si oficiali ai guvernului, documentarul ne arata cum legile internationale sunt neglijate de catre tari importante. In Seoul Train intalnim activistii de prima linie care isi pun in pericol viata pentru a salva refugiati, aflam despre riscurile la care sunt supusi acestia si vedem in mod direct pretul pe care il platesc pentru munca lor. De asemenea, aflam de la Guvernul Chinez, de ce nord-coreenii nu sunt considerati a fi refugiati si, de la experti (academicieni si ONG-uri), cum aceasta criza actuala poate deveni un dezastru iminent.


SEX SLAVES / SCLAVIA SEXUALA
Canada / 2005 / 89 min
Duminica ora 19:00 Centrul Ceh (intrare gratuita)

In fiecare an, aproximativ 500.000 de femei devin victimele industriei sexului. Regizoarea Ric Esther Bienstock isi concentreaza atentia pe tarile din fostul bloc comunist, care in ultimii ani au devenit cel mai mare furnizor de femei pentru traficul global de sclavie sexuala. Folosind camere ascunse si microfoane, ea expune diferitele stagii ale prostitutiei fortate. Multe femei aflate in situatii dificile nu au o alta optiune decat a crede in promisiuni false ca vor lucra in strainatate ca si chelnerite, adesea cazand in capcanele traficantilor. Banii pe care i-ar putea strange, ar salva viata membrilor familiei, platind medicamente sau operatii, sau pur si simplu ar putea sa acopere niste nevoi primare. Interviuri cu femei care au fost salvate sau care au evadat reflecta conditiile brutale ale prostitutiei fortate si exprima cosmarul captivitatii lor.

THE THREE ROOMS ON MELANCHOLIA / CELE TREI CAMERE ALE MELANCOLIEI
Finlanda / 2004 / 106 min -Vineri ora 20.30 Cinema Union


Mischa si Kolia au invatat, la academia militara pentru copii din Kronstadt, sa marsaluiasca, sa salute, sa isi ordoneze hainele si sa lupte cu arma. Inamicul lor numarul unu sunt teroristii ceceni. Camera numarul doi: un apartament este bombardat in afara orasului Grozny. Trei copii plang pentru ca sunt nevoiti sa-si ia la revedere de la mama lor bolnava, care nu mai poate avea grija de ei. Viitorii cadeti din Kronstadt sunt hotarati sa ii extermine pe teroristii ceceni, astfel incat tragedia de la Beslan sa nu se mai repete. Orfanii din tabara de la Ingushetia se convertesc la Islam, dezvoltand o ura pentru toti rusii. Conflictul din Cecenia nu numai ca a luat multe vieti omenesti, dar a furat si copilaria acestor tineri.


THREE COMRADES / TREI CAMARAZI
Olanda / 2006 / 99 min Vineri ora 15:00 Centrul Cultural al Rep. Ungare


Trei prieteni - Ruslan, Ramzan si Islam – se plimba cu radioul de la masina dat la maxim, pe strazile orasului cecen Gronzy, la inceputul anilor 1990. Cateva luni mai tarziu, Ruslan este arestat si executat de catre soldatii rusi. Ramzan este urmatorul care va muri in urma unui atac aerian. Ultimul din cei trei prieteni - doctorul Islam - supravietuieste razboiului ca rezultat al deportarii in Olanda. Aici, regizoarea Mascha Novikova incepe sa filmeze documentarul despre destinele tragice ale celor trei camarazi voiosi. Filmul prezinta conflictul ruso-cecen din punctul de vedere al locuitorilor musulmani. Ca rezultat, acesta se bazeaza, in principal, pe interviurile cu supravietuitorii, care isi amintesc de cei trei prieteni, personajele principale din poveste.

Pentru lista completa de filme : http://www.oneworld.ro/index.php?id=7&L=0#c84

Niciun comentariu: