duminică, 6 aprilie 2008

Budapesta



Decembrie 2007


Budapesta e un oras frumos, e o combinatie intre o capitala cosmopolita si-un oras vechi, incarcat de istorie.
Impartit in doua : Buda ( partea veche a orasului) si Pesta, capitala ungara poate fi deopotriva un oras muzeu(237 de monumente, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, 2 opere si 200 de localuri), o bucatarie plina de bunatati sau un rai al cumparaturilor.


Memoria vizuala, de mare folos
Ca turist neinitiat si necunoscator al limbii maghiare, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti cumperi o harta a orasului si sa-ti folosesti memoria vizuala la maximum, deoarece cuvintele in ungureste sunt greu de pronuntat sau de retinut corect… In functie de planurile tale, daca vrei sa descoperi stradutele Budapestei la pas cu harta in mana sau daca esti nerabdatoare sa vizitezi muzee, parcuri, monumente, biserici, sa te plimbi pe Dunare, iti poti cumpara Budapest Kártya, un card special pentru turisti cu ajutorul caruia ai acces nelimitat la reteaua de transport in comun, intrari libere sau cu discount la muzee, palate, spa-uri, spectacole etc. De asemenea, unele restaurante iti fac reduceri de pana la 20% cu acest card, care iti va mai fi de folos in cazul in care vrei sa inchiriezi o masina. Budapest Kártya poate fi cumparat din principalele statii de metrou, gari, aeroport, birouri pentru turisti si exista in doua variante: 48 de ore (costa 6.450 de forinti – HUF, adica 26 de euro) sau 72 de ore (32 de euro). Daca ai timp sa faci cele de mai sus, merita achizitia! Altfel, un bilet la metrou costa 230 de HUF, aproape un euro (250 de HUF), dar cu el nu poti calatori decat pe o magistrala; daca faci transfer trebuie sa compostezi altul.

Mic ghid turistic

Toate drumurile duc la Deák Ferenc

Piata, similara ca importanta, dar mult mai frumoasa decat P-ta Unirii din Bucuresti. De aici poti lua metroul sau autobuze spre orice parte a orasului. Spre exemplu, la 4 statii de metrou pe M2 se afla P-ta Moscova, punctul de plecare al unui mini-mini autobuz (Var Bus) care duce la Halászbástya (Bastionul Pescarilor), locul de unde se vede o superba panorama a orasului. Practic, te simti in mijlocul unei povesti, datorita felului in care arata turnurile si iti promiti ca vei reveni. A se vizita si biserica Sf. Matias, care se afla tot aici. La 7 statii, dar pe M1 ajungi cu cel mai vechi metrou din Europa(e mic si galben) in Hösök Tere (P-ta Eroilor) aici se afla si Muzeul de Arte Fine si un parc imens.

Tips:

De la Bucuresti la Budapesta ajungi dupa circa 12 ore de mers cu automobilul, 14 ore cu trenul sau putin peste o ora cu avionul.

Impresii personale:

* Mancarea ungureasca este extraordinar de gustoasa.
* Daca vrei sa faci cumparaturi incerca Váci Utca, un bulevard vestit deopotriva pentru brand-urile faimoase, preturi piperate si reduceri
* Ungurii sunt foarte prietenosi atat timp cat nu deschizi subiectul "ISTORIE".
* Desi are cladiri vechi, acestea sunt conservate foarte bine. In plus, oricat de mult te-ai holba la ele, nu exista pericolul ca o bucata sa cada pe tine.

Niciun comentariu: