Avant post-comunist sau entuziasm balcanic?
Tot Bucurestiul citeste Libertatea. De la mic la mare, de la destept la mai putin destept, de la tanar la batran si lista ar putea continua. Pana astazi credeam ca Libertatea e ziarul muncitorilor de pe santier. M-am inselat. Libertatea e ziarul tuturor. E ziarul pe care si cei din tramvaiul 41 il citesc cand soferul cu BMW e oprit la semafor, e ziarul intelectualilor ,e ziarul directorilor, a muncitorilor, a oamenilor ce trec grabiti pe langa chioscul de ziare. E ziarul nostru cel de toate zilele. Si am fi ipocriti sa spunem ca nu-l citim.
Nu e zi in care sa nu citesti Libertatea. Literele mari, titlurile cu conotatie sexuala si pozele frumusetilor mioritice aratandu-si nurii sunt de departe stampila oricarei zile.
Totusi, ce ne atrage? Ar fi inutil sa fac o analiza a culturii de masa. Cred insa ca suntem mai predispusi sa ne satisfacem nevoile primare, cele legate de siguranta, hrana si sex. Pana la urma insa e alegerea noastra ce cai alegem.
Totodata, cand vorbesc despre tabloidul Libertatea gandul ma duce inevitabil catre ziarul mama “The Sun” ( www.thesun.co.uk) . Incomparabile prin esenta, cele doua ziare sunt simboluri ale idei de tabloid.
In Marea Britanie, The Sun e unul dintre cele mai influente ziare, are puterea de a schimba destine politice, de a tavali prin noroi nume regale, de a ridica sexualitatea la rang de normalitate si de trata latura cea mai picanta a oricarui subiect. A aparut in 1964 si este un ziar populist de dreapta ( in Romania nici nu se exista notiunea de diferenta intre partid de stanga/dreapta/centru). Totodata este ziarul cu cea mai mare circulatie din toate timpurile. Conform unui studiu din 2006 , in timp ce tirajul ziarului se ridica la 4 milioane de exemplare , numarul cititorilor este aproape dublu.
Ok, si Libertatea are plusurile ei (aprox.25.000 exemplare tiraj lunar pe aparitie-conform BRAT). Nu este un ziar cu afinitati politice( isi permite acest lux. Nu este un ziar independent cum ati tinde sa credeti (apartine trustului Ringier->Patriciu). Totusi, nu stiu care sunt acele plusuri ale ziarului ce te-ar putea face sa platesti cei 50 de bani.
Si uite asa am ajuns sa vorbesc iar despre ziare....de parca nu m-as murdari zilnic citindu-le
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu