sâmbătă, 14 martie 2009

Parisul in detalii


In Portul Glignacourt are loc cea mai mare piata de lucruri ieftine din Paris. Aici, cele mai bune cumparaturi le poti face sambata si duminica dimineata. Cand am fost eu, piata era plina de nimicuri: foite pentru tigari, suveniruri, genti, pantofi si conversi la 30 de euro. Nimic nu scade insa sub 1 euro.

Daca lasi in urma piata cu martuntisuri, si-o pornesti pe bulevard, la vale, vei gasi adevaratul butic al Parisului( bulevardul ce uneste liniile de metrou Port de Clignancourt->Barbes Rochechouart). O alee strajuita de-o parte si de alta cu magazine: supermarketuri, magazine cu mese, extensii si peruci, cofetari ce te servesc cu cele mai bune si cremoase prajituri cu frisca si capsuni, magazine cu chinezarii, buticuri orientale. Din intamplare am intrat intr-un magazin cu patonfi. Erau gramezi de incaltari ieftine. Tavanul era tapetat cu catifea. Magazinul era intr-un fost teatru. Intre statiile de metrou Marcadet Poissonniers-> Chateau Rouge vei gasi piete cu legume, fructe, zarzavat si carne.

Aproape de Barbes Rochechouart vei fi intrebat daca vrei tigari Malboro, vei simti mirosul castanelor prajite pe cazan si popcornul preparat pe carbuni. Si tot pe aproape e biserica Sacre Coeur, asta dupe ce vei fi urcat cateva zeci de scari. In dreapta bisericii, in inima cartierului Montmartre artistii picteaza orice, oricand, oricum. Iar portretele in creion se fac mai repede ca fotografiile.

La poalele bisericii Sacre Coeur vei gasi bulevardul Rosu, cu buticurile erotice de langa Moulin Rouge(care nu-s nici pe departe asa de kinky cum par).

Alte buticuri cu suveniruri unicat, facute de negustorii locali gasesti in apropiere de Notre Dame pe strada Rue Saint Louis en L'Ile. Preturile sunt piperate, dar macar ai garantia ca nu cumperi alte kitsch-uri facute in China.

----------------------------------------------------------------------------------

Nu poti trece prin Paris fara sa gusti:

1. Branza mucegaita
Se spune ca "cu cat branza mucegainta miroase mai rau, cu atat este mai buna". Am incercat si eu o felie de branza alba, brazadata cu pelicule fine de mucegai. Papilele tale gustative merita asa ceva.

2.Senvisurile bagheta din fata Luvrului
Senvisurile de la Paul cu unt, cascaval si sunca merita cei 5 euro.

3.Ciocolata buna la oferta
Poti gasi cu usurinta bounty, mars si alte prostii la 1-2 euro, in oferta generoasa.

4. Pudding
Puddingul cu caramel si frisca la 1 euro (4 cutii)

5. Prajiturile de la colt de strada


Pentru 2-3 euro poti cumpara o prajitura mare cu capsuni,frisca si blat pufos.

6. Berea strong la cutie
In supermarketuri gasesti bere aromata (cu tequilla) sau bere cu mult alcool (chiar si 11%)

-------------------------------------------------------------------------------------
Note de plata

1 ziar Le Figaro= 1.30 euro
1 sticla de apa 1,5l (Evian) = 1 euro
1 pahar de bere (o,25)-3,5 euro/ 1 pahar mare de bere= 5 euro
cel mai ieftin senvis poate fi cumparat pentru 2-3 euro
-mancarea cea mai ieftina poate fi gasit la supermarket, dar nici aici preturile nu scad sub 1 euro
-intrarile la muzeu variaza in jurul sumei de 10 euro
-o calatorie cu metroul costa 1.40 euro
-------------------------------------------------------------------------------------

Ce nu mi-a placut?

Intrebarea aceasta mi-a pus-o un prieten zilele trecute. I-am dat un raspuns incoerent. Nu mi-a placut cu unii francezi refuzau sa vorbeasca engleza, ca in unele zone erau prea multi turisti si ca Mc Donald's-ul era scump (6 euro 1 meniu).
Nu e insa nimic din Paris care sa nu-mi fi placut cu adevarat.

Niciun comentariu: