joi, 12 martie 2009

Paris I

Impresia lasata de Paris acum 5 ani era una frumoasa, superficiala si lipsita de detalii. Acum 5 ani, am fost un turist la Paris. Am bifat frumos, usor si rapid toate obiectivele turistice. Am plecat acasa cu un teanc de pliante, multe poze si putine amintiri deosebite. Acum a fost altfel...Am vrut sa cunosc Parisul.

Cu doua bilete ieftine de avion, cativa bani imprumutati, o promisiune ciudata de cazare si un rucsac in spate, am ajuns pe Champs Elysees.

Place de la Concorde
Cu o harta buna in mana si o pereche de papuci confortabili te poti descurca lejer in Paris. Plimbandu-te pe Champs Elysees, ajungi in Piata Concorde. Aici e faimosul Obelisc unde a fost ghilotinat regele Frantei Ludovic al XVI-lea. Se spune ca in timp ce se urca pe esafod si tobele rasunau, el stiga "Je suis perdu". Capul lui retezat a fost apoi ridicat in sus, spre a fi vazut de multime.

Luvru
Dupa ce strabati piata micuta, ajungi in gradinile Tuileries. Te poti odihni pe un sezlong langa o fantana arteziana privind porumbeii si pescarusii, sau poti hrani vrabiute. Cu forte proaspete, te poti incumeta sa vizitezi muzeul Luvru.
Bijuteria din fata muzeului, piramida ce faciliteaza intrarile in muzeu, a fost inaugurata in 1989 si a fost proiectata de americanul I.M. Pei. Palatul Luvru a fost resedinta regelui pana in 1793, cand a fost transformat in cel mai mare muzeu. Una dintre atractii este aripa renovata Richelieu, cu cele doua sali de sculptura inundate in lumina. Sunt cozi in fata taboului Mona Lisa,Victoria inaripata si Venus din Milo ( muzeul este deschis miercuri-luni, taxa de intrare e 9 euro)

Pont Neuf
Revenind pe malul Senei, la capatul estic al Cite, se afla Pont Neuf (Podul Nou), care este, in ciuda numelui sau, cel mai vechi pod existent din Paris. A fost primul pod construit in intregime din piatra, cel mai lat si singurul dotat cu scari ascendente pentru turisti. Pe partile laterale se pot observa cele 900 de fete sculpate pe partile laterale ale podului.

D'Orsay

De pe pod e foarte usor sa ajungi la muzeul d'Orsay, unde poti admira lucrarile impresionistilor Van Gogh,Monet, Manet, Renoir, Van Gogh si Cezanne. Muzeul e interesant si pentru faptul ca e amenajat intr-o fosta gara.

Notre Dame

Notre Dame se afla pe cea mai veche portiune a Parisului (orasul a fost construit pe Ile de Cite, o insula ce simbolizeaza leaganul primitiv al orasului. Bineinteles, Notre Dame e unul dintre cele mai vechi monumente de pe insula. Biserica a fost construita in secolul al XII-lea si al XIII-lea. Oricine poate urca in turnuri (taxa de intrare) pentru a vedea clopotul de alama de 16 tone pe care il tragea cocosatul Quasimodo din romanul lui Victor Hugo (Notre Dame de Paris). Tot aici Napoleon s-a autoincoronat (dupa ce Papa refuzase sa oficializeze slujba).

Turnul Eiffel
Simbolul Parisului, turnul se zareste aproape de peste tot. Ciudat in timpul zilei, dar deosebit noaptea, Turnul Eiffel inca strange cozi de turisti la poalele lui. Eu iti recomand sa mergi seara, privelistea e minunata si sunt mai putini turisti. Oricum, poti vedea Parisul ziua de pe colinele bisericii Sacre Coeur. Nivelul trei al Turnului e deschis pana la ora 20, primul si al doilea nivel pana la ora 23. Taxa de intrare e 12 euro/persoana.

Niciun comentariu: