duminică, 22 iunie 2008

Viata la Cambridge

La Universitatea Cambridge regula e simpla: "Intra cei mai buni si raman doar cei foarte, foarte buni".

Cambridge e un mic orasel universitar, unde masinile nu au loc pe stradutzele inguste, unde sunt sute de biciclete si studenti ce alerga dintr-o parte-ntra-alta cu carti si cursuri in brate.

Vacanta e lunga si frumoasa..vreo 6 luni pe an-cumulate. In realitate, inveti intr-o singura saptamana cat pentru o sesiune normala, iar cand vin examenele adevarate se invata ca pentru olimpiadele internationale. Fiecare student are un “supervisor”, pentru fiecare obiect. E o definitie a profesorilor autohtoni de pregatire in particular. La sfarsitul fiecarui trimestru te intalnesti cu un “director of studies” care-ti analizeaza calificativele, reusitele si cum pot fi acestea imbunatatie.
Prietena mea ( http://www.sabina-ciofu.blogspot.com/) mi-a povestit cu nonsalalta ca ”Daca nu iei minimum 40% la un examen, inseamna ca l-ai picat si ca pleci acasa. Nu exista sesiune de restante si nici nu te mai poti inscrie la vreo alta facultate de la Cambridge”.
Este si o alta fatza. O particica mica, ocupata de oamenii cu adevarat geniali care la 14 ani sunt in anul I de facultate, oameni care pe parcurs ori isi pierd uzul ratiunii , ori ajung sa faca cercetare stiitifica pentru americani.

Petreceri, viata de student si intalniri la nivel intalt

Despre viata de student de acolo..ar fi multe de povestit. Fiecare “boboc”are parinti adoptivi; alti studenti mai mari care au grija de el, il indruma si-l sfatuiesc. Mai mult decat atat, saptamanal exista petreceri de socializare, apoi sunt acele “penny parties” unde fiecare student se imbraca elegant, meniurile sunt sofisticate, bautura fina iar la fiecare penny pe care-l gasesti in paharul tau (aruncat de cineva), iti revine obligatia sa bei paharul pana la fund. Exista cluburi, asociatii, grupuri de prieteni-cam ca la noi. Pe langa asta ai privilegiul sa te viziteze din cand in cand,cate un fostul premier, diversi oameni politici sau personalitati ale cinematografiei romanesti.

Sa urmezi o astfel de facultate e ca si cum ai trage lozul cel mare pentru ca la final toate marile companii se bat pentru ca tu sa lucrezi pentru ei.

Un an de studiu la Cambridge costa 10.000 de lire.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Fata mea urmeaza sa aplice in toamna la Cambridge-economie.Am nevoie de cateva sfaturi,opinii,explicatii pentru a sustine cv .e posibil sa ma ajutati,dvs. sau prietena dvs.?

Adrian nicolescu
Pitesti,Romania
nicolescua@yahoo.co.uk

Anonim spunea...

Suna foarte interesant!