marți, 21 iulie 2009

Doua zile la Roma

De departe Italia miroase a inghetata.

De cum ajungi in Roma o caldura dogoritoare iti taie rasuflarea. Strazile sunt intesate de mici magazine cu de toate, de la suveniruri la paste, la inghetata si pizza.

Noaptea plimbarile pe strazi sunt o placere. Poti oriunde savura o inghetata, o bere rece sau un serbet cu fructe de padure.

In Italia e ceva banal sa-ti rulezi propriile tigari cu tutun, sa bei pe strada sau sa te holbezi la femeile care trec pe langa tine. Initial, am crezut ca toata lumea fumeza joint-uri. M-am inselat.

Ziua, Roma e un oras muzeu, mai muzeu decat Parisul sau orice alt oras din Europa. Oriunde mergi vezi o ruina, o biserica, un muzeu, ceva care sa-ti fure privirea. Italienii stiu sa vanda asta.

Top 7 chestii de vazut in Roma

Centrul istoric
De la Termini (statia principala de bus/metrou/tren) ajungi usor cam in orice punct al Romei. In numai 20 de minute esti la Colosseum, cel mai popular simbol al Romei antice. Acum, Colosseum e un edificiu impunator, covarsitor prin imensitatea sa si asocierile pe care le faci cu toate lectiile de istorie.



Columna lui Traian

In doar 10 minute de mers pe aleea principala ajungi la Columna lui Traian. Un edificiu foarte bine restaurat/conservat si ingradit. Nu foarte impresionanta din cauza faptului ca nu te poti apropia de ea.

Fantana Trevi

Iti aduci aminte de ea din filmul la Dolce Vita sau din reclama la berea Peroni. O vei descoperi surprinzatoare, usor romantica si plina de bani. Se spune ca in fiecare zi, din fantana, se strang aproape 3000 de euro. Asta pentru ca orice turist care ajunge aici trebuie sa arunce o moneda, din dorinta sa de a reveni in Italia.

Piata Spaniei
O piata plina de turisti, politisti si comercianti ambulanti. Primavara piata e plina de magnolii, iar iarna de Ieslea lui Iisus in marime naturala. In trecut aici era un popas obligatoriu pentru vanzatori, cersetori, servitori fara slujba, artisti straini sau scriitori

Bulevardul Condotti
O strada muzeu unde Louis Vuitton e vecin cu Prada sau Gucci. Un turist ca mine poate oricand intra intr-un astfel de magazin cu zambetul pe buze si cu "Buna ziua" inainte (in Romania n-am avut curajul). Magazinul Gucci avea o mireasma de matase si piele. Oglinzile asezate in cele mai potrivite colturi iti dau iluzia de spatiu. Cat despre vanzatori, erau cu mult mai bine imbracati decat mine. O esarfa de matase costa 100 de euro. In magazinul Louis Vuitton n-am vazut preturi pe nicaieri.

Piazza del Popolo
Daca intrii pe poarta del Popolo te vei simti ca un negustor din secolul XVIII-XIX. Din piata vezi centrul istoric si Vaticanul. Aceasta e prima priveliste deosebita asupra Romei. La capatul pietii sunt doua biserici aparent identice construite in secolul al XVII-lea de Rinaldi. E doar o iluzie. Una dintre cele doua biserici are un dom oval si nu unul sferic din lipsa de spatiu.

Vaticanul si Piata San Pietro
Imi imaginez ca sunt foarte deosebite, ca ramai inmarmurit cand le vezi, ca-ti taie rasuflare si ca te fac sa te simti mic si neinsemnat...toate acestea pentru ca n-am apucat sa ajung la ele.

Cele mai interesante lucruri pe care le puteti face la Roma

  • Manca inghetata la Ciuri-Ciuri
  • Exporeaza orasul cu un scuter, inchiriat de la unele din centrele speciale (eu n-am incercat, nu cunosc strazile).
  • Petrece o zi pe plaja. Plaja e la vreo 80 de km de Roma. Poti ajunge acolo cu un bus.
  • Rataceste jumatate de zi prin centrul istoric fara ghid
  • Manca panini (un senvis traditonal italienesc), tortellini si paste. Vei fi apreciat daca vei cere sa mananci paste cu lingura si furculita (se obisnuieste doar in sudul Italiei).

Bine de stiut!

  • Biletul de metrou costa 1 euro si e valabil 70 de minute. Il poti folosi o singura data (nu,nu e ca in Paris)
  • Ca femeie nu trebuie sa te simti jignita de privirile insistente ale barbatilor
  • Sa eviti linia de autobuz 64 si sa ai grija la buzunare in zona Termini (desi e una din cele mai curate, frumoase si interesante gari pe care le-am vazut) si in piata San Pietro.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce drăguţ...şi eu îmi doresc foarte mult să văd Roma :D